Digitale en pijporgelmuziek

ByIvan Martin

Jan 18, 2021
orgels

Veel kerken hebben hun preekstoel en congregatiestoelen vervangen als gevolg van de populaire trend naar aanbidding via video.

Hoewel video een verbazingwekkende en totaal revolutionaire manier van aanbidding is, stelt het toch een aantal uitdagingen voor kerken die een nieuw gebouw nodig hebben. Traditionele pijporgelsystemen raken snel achterhaald, grotendeels vanwege de hoge kosten die met de constructie gepaard gaan, het hoge onderhoud en het beperkte gebruik, vooral in de kleinere leeftijdsgroep waarvoor het orgel traditioneel werd gebouwd. Dit geldt vooral voor kerkorganisten die moeten spelen in erg drukke ruimtes of in een erg lawaaierige omgeving, zoals een gymzaal op school of een openbare bibliotheek. Er zijn ook zorgen over de gezondheid en veiligheid bij het gebruik van oudere apparatuur.

Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem. Het digitale orgel is de perfecte keuze voor een kerk met beperkte ruimte voor traditionele pijporgels en de wens om met de tijd mee te gaan. Het digitale orgel past perfect in de behoeften van deze kerken en kan veel van dezelfde melodieën spelen als zijn voorouders, terwijl het een veel eenvoudiger systeem is om te bedienen en goedkoper in aanschaf dan zijn voorgangers. Digitale kerkorgels zijn gebouwd rond de nieuwste technologie en bieden alle functies die de oudere analoge modellen misten, terwijl de geluidskwaliteit die de gebruiker gewend is, behouden blijft.

Een van de meest voorkomende soorten kerkorgels van tegenwoordig is het rietinstrument, ook wel harpen of conga’s genoemd. De familie rietinstrumenten omvat vier instrumenten, waaronder twee harpen en twee cornetten. De eerste twee instrumenten worden meestal open bespeeld (met het mondstuk naar de mond van de speler geduwd) terwijl het laatste instrument gesloten wordt bespeeld, waarbij de speler het riet terug moet duwen om ze terug naar de mond te brengen. De familie rietinstrumenten omvat drie basistypen: de civiele, private en publieke versies.

Particuliere kerkorgels kunnen worden gekocht voor algemeen gebruik en zijn meestal erg compact en licht van gewicht, vergelijkbaar met de grootte en het gevoel van de harp.

Deze instrumenten worden traditioneel door één persoon bespeeld, maar veel gemeenten gebruiken ze nu om het orgelbereik te vergroten en om een onderscheidende muziekstijl aan de diensten toe te voegen. Burgerlijke kerkorgels worden gebruikt om stemmen buiten kerkdiensten te versterken en worden vaak gezien op kerkpodia en bij erediensten. Deze instrumenten zijn ontworpen om authentieke en krachtige externe audio te creëren door het gebruik van metalen buizen en luidsprekers. Ze kunnen echter ook worden gekocht zonder het gebruik van externe audio.

Naast deze fundamentele kerkorgels hebben veel kerken hun eigen unieke orgelmuziekbibliotheek ontwikkeld. Sommigen gebruiken voorverpakte kits die alle essentiële stukken bevatten, maar veel kerken ontwikkelen hun eigen orgelmuziekbibliotheek op basis van de hymnes die ze gebruiken en welke soorten instrumentale stukken resoneren in hun eigen erediensten. Sommige kerken gebruiken bijvoorbeeld traditionele Mozart-klokken om de openingsstemmingen van hun hymnen te creëren, terwijl anderen de rijke tonen van kersen of ander fruit gebruiken om een langzamere, humeuriger opening voor hun diensten te creëren. Andere kerken hebben de geluiden van vogels en de natuur verwerkt om een vrediger sfeer voor diensten te creëren.

Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die moderne ontwerpen van pijporgels en digitale kerkorgels produceren. Veel winkels die gespecialiseerd zijn in kerkbenodigdheden hebben verschillende merken, maar klanten kunnen hun eigen digitale kerkorgels kopen bij online winkels of speciaalzaken. De meeste van deze modellen worden geleverd met een verscheidenheid aan accessoires, zoals buizen, connectoren, potten, stemwieltjes, dia’s, schuifsystemen en versterkers. Kijk rond om de beste deal voor deze items te vinden en zorg ervoor dat u een model koopt dat compatibel is met het geluidssysteem van uw kerk. Er zijn veel modellen beschikbaar voor elk budget en elke behoefte.

Op deze website meer informatie: Noorlander Orgels