De vele verschillende manieren om een voertuig af te stemmen

ByIvan Martin

Jan 22, 2021
chiptuning

Engine Chip Tuning is een activiteit waarbij de motor opnieuw wordt geprogrammeerd om de auto beter te laten presteren binnen verschillende vooraf ingestelde parameters. De kosten hiervan zijn volledig afhankelijk van hoe u het voor elkaar krijgt.

Een motorafstemmingschip is in feite een essentieel onderdeel van de computer en elektrische systemen van uw voertuig. Er zijn veel manieren om chiptuning uit te voeren en ze verschillen allemaal in termen van hoeveel ze kosten en hoeveel tijd ze kosten.

Een van de meest basale manieren om chiptuning uit te voeren, wordt ‘row tuning’ genoemd. Bij deze procedure wordt de elektronische regeleenheid of ECU verwijderd en wordt de hoofdfunctie van de ECU genegeerd. De functie van de ECU is om het brandstofmengsel in stand te houden en de andere functies zoals het ontstekingssysteem worden uitgevoerd door de brandstofpomp. Dus in dit geval is het afstemmen van de motor eigenlijk niet zo belangrijk. Het belang ligt in hoe de ECU wordt verwijderd en achteraf wordt uitgevoerd.

Een andere manier van chiptuning is ‘shot cutting’. Bij deze methode wordt het elektronische motortuning-systeem beschoten met chips om de werkparameters van de auto te verfijnen. Om de parameters te verfijnen, moet eerst de ECU worden verwijderd en vervolgens worden de gechipte onderdelen teruggeplaatst. Dit gebeurt vaak nadat er veel tweaken is geweest dat de auto op een gesloten baan heeft gereden.

De laatste methode van chiptuning wordt ‘dipstick’- of’ meth’-tuning genoemd. Bij deze methode wordt een plastic buis gebruikt om brandstof voor verbranding in te spuiten. Meth wordt gebruikt vanwege zijn efficiëntie en daarom worden in dit proces de injectoren niet vervangen. Hoewel de mechanische afstemming relatief minder nauwkeurig is dan de andere methoden, wordt deze nog steeds op de meeste voertuigen op de markt gebruikt.

Mechanische afstemming wordt alleen gebruikt bij motoren met directe brandstofinjectie. In dit geval wordt een lagedrukbrandstofleiding gebruikt om brandstof rechtstreeks in de motor te injecteren. De meest populaire typen motoren die deze afstemmingsmethode gebruiken, zijn de Dodge OEM, Ford ECS, Dodge GReddy, Nissan Armada en de Dodge Viper. Hoewel deze manier van afstemmen het vermogen van de brandstof aanzienlijk kan verbeteren, is het ook noodzakelijk om de kwaliteit van de brandstof in overweging te nemen en ervoor te zorgen dat de motor geen brandstof lekt.

Zoals u kunt zien, zijn er veel manieren om een voertuig af te stemmen. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is aan te raden om te weten welk type voertuig je momenteel bezit, voordat je begint met chiptuning. Er zijn veel manieren die kunnen worden uitgevoerd, maar ze zijn allemaal gebaseerd op één principe: hoe meer de luchtstroom wordt belemmerd, hoe minder brandstof uw voertuig zal verbruiken. Daarom, als u geïnteresseerd bent in het verbeteren van uw voertuig, moet u alle beschikbare methoden overwegen en kiezen welke het beste bij u past.

Klik hier voor meer informatie https://www.chipperformance.nl/