De nadelen van autotuning

ByIvan Martin

Jan 18, 2021
auto tuning

Autotuning wordt steeds populairder omdat autoliefhebbers zich de voordelen ervan realiseren. Tuning verbetert de prestaties van uw auto aanzienlijk. Het is een uiterst goedkope manier om de prestaties van uw auto en zijn motor te veranderen. Het afstemmen wordt gedaan door professionele autotuners en het zorgt voor merkbare winst in pk’s, koppel en snelheid. Hoewel er veel voordelen zijn aan auto-tuning, zijn er ook veel nadelen aan auto-tuning.

Een van de vele voordelen van autotuning is dat u hiermee de prestaties van uw auto en zijn motoren kunt aanpassen. Autotuning ontsluit het potentieel van uw auto door een automotor (ECU) af te stemmen op uw specificaties. Tuning verwijdert de beperkingen die uw auto-tuning op het brandstofverbruik stelt door de werking van uw motor te optimaliseren. Omdat tuning de werking van uw motoren verandert, verandert het ook de werking van de zuurstofsensoren, stationair regelkleppen, inlaatluchtregelkleppen en gasrespons. Hierdoor kunt u een maximaal brandstofverbruik behalen, zelfs bij een zwakke brandstofbron.

Afstemming kan echter verschillende nadelen veroorzaken. Ten eerste vereist tuning uitgebreide kennis over automotoren. Bovendien is afstemming behoorlijk tijdrovend en vereist het ervaren automonteurs om een goede en veilige werking te garanderen. Ten slotte kan tuning uw autogarantie ongeldig maken.

Er zijn ook enkele inherente nadelen van auto-tuning. Een van de nadelen van autotuning is dat het uw auto kan beschadigen. Bij het tunen van uw auto verwijdert u de fabrieks-ECU en vervangt u deze door een nieuwe. Hoewel de nieuwe ECU in de oude specificatie beter presteert dan de oude ECU, kan dit schadelijke gevolgen hebben voor uw automotoren. Afgezien van het beschadigen van uw automotoren, kan tuning ook een aantal storingen aan uw auto veroorzaken. De storingen die worden veroorzaakt door het afstellen van de auto, kunnen gevaarlijk zijn voor andere bestuurders op de weg en ook nadelig zijn voor het brandstofverbruik en de prestaties van uw auto.

Een ander nadeel van autotuning is dat het erg moeilijk is om een ideaal of consistent deuntje te vinden. Het is niet alleen erg moeilijk om een consistent deuntje te vinden, maar het kost ook veel tijd. Als u het motorvermogen van uw auto wilt verhogen zonder de fabrieksinstellingen te verliezen of te wijzigen, heeft u twee opties. U kunt ervoor kiezen om de motor van uw auto naar een hoger niveau te brengen dan de fabrieksinstellingen, of u kunt uw auto-tuning-software upgraden om de fabrieksinstellingen te compenseren. Het motorvermogen van uw auto aanpassen is alleen haalbaar als u voldoende ervaring en kennis heeft op het gebied van automotoren en tuning.

Een ander nadeel van auto-tuning is dat het u geen ideaal hoog brandstofverbruik of optimaal vermogen kan bieden. Wanneer u uw auto afstemt, verliest u de mogelijkheid om uw auto af te stemmen op een specifieke output bij een bepaald aantal kilometers. Wanneer u de motorspecificaties van uw auto wijzigt, verandert u ook de manier waarop uw auto brandstof verbruikt. Als zodanig kunt u verwachten dat u meer brandstof verbruikt in vergelijking met auto’s die dezelfde specificaties gebruiken als de uwe, wanneer u een lange rit maakt. Aan de andere kant, hoewel chiptuning ervoor kan zorgen dat u meer geld aan brandstof uitgeeft, kunt u uw auto zo instellen dat hij minder brandstof verbruikt naarmate u langere ritten maakt.

Chiptuning nodig? Chip Performance is dé specialist!

Klik hier voor meer informatie Chipperformance